Wanneer ben je een professioneel fotograaf?
We leven in een tijd waar we continu door camera’s omgeven worden. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en daarmee tegelijkertijd een camera bij de hand. Technisch gezien hebben camera’s de laatste 10 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Voor slechts een paar honderd euro kan je al een instap spiegelreflex kopen. Eigenlijk kun je stellen dat we vandaag de dag allemaal fotografen zijn. Maar wat maakt iemand nou tot een professioneel fotograaf? In mijn eerste blog ga ik proberen te onderbouwen wat mijn visie daarop is.
Definities
Als je gaat zoeken op de definitie van “professioneel”, dan kom je verschillende omschrijvingen tegen. Eén die je zoal vindt: “in het kader van de uitoefening van een beroep”. Deze definitie gaat er vanuit dat het iemands beroep moet zijn. Anders vertaald: je verdient er je geld mee en draagt netjes belasting af. Een andere definitie die je tegenkomt is: “kunde, kennis van het vak bezittend”. Dit zegt meer iets over de vaardigheden en kennis die een persoon bezit.
De grote vraag die dan meteen rijst. Wanneer is iemand een professioneel fotograaf? Is dat als iemand staat ingeschreven bij de KVK en netjes belasting betaalt. Of kan iemand die op hoog niveau fotografeert vanuit een hobby ook als professional gezien worden. Laten we wel wezen. We zien vandaag de dag soms hobbyisten die kunnen concurreren met professionals qua foto’s. Tegelijkertijd zien we ook de “mediamarkt-fotografen” uit de grond schieten. Mensen die een spiegelreflexcamera aanschaffen bij een mediamarkt achtige winkel. Zich vervolgens inschrijven bij de KVK en zich professioneel fotograaf noemen. Waar je voor een hoop beroepen eerst een opleiding moet hebben, voordat je aan het werk kunt. Is dat met fotografie niet het geval. Uiteindelijk is er wel zoiets als marktwerking. Een slecht product zal meestal ook slecht verkopen.
Aspecten
Persoonlijk ben ik geneigd naar een drietal aspecten te kijken om iemand als professioneel fotograaf te kunnen betitelen. Op de allereerste plaats moet de fotograaf een diepgaande kennis hebben van fotografie, licht en retouchering. Dit is puur de technische kant van het verhaal. Een professional is één met zijn apparatuur en weet in iedere situatie de juiste tools en instellingen te gebruiken. Het is tegelijkertijd een dienstverlenend beroep waarbij je altijd met mensen te maken hebt.
Daarmee kom ik op het tweede aspect, namelijk zijn (of haar) communicatieve en sociale vaardigheden. Waar techniek het fundament is, maakt zijn gedragingen en voorkomen het grote verschil. Een professionele fotograaf is in staat om een model op zijn of haar gemak te stellen. Ongeacht of het model wel of geen ervaring heeft. Deze fotograaf beheerst zijn techniek en heeft daardoor alle tijd om een model te coachen. Hij weet het beste in iemand naar boven te halen en dit vast te leggen in een technisch correcte, maar vooral interessante foto. De professional onderscheid zich denk ik niet zo zeer in techniek, maar vooral in sociale en communicatieve vaardigheden.
Tot slot is het de service gerichtheid. Een professional onderscheid zich in mijn ogen ook in welke mate hij het klantbelang centraal weet te stellen. De term “klant” mag hier ruim gezien worden. Het kan net zo goed een model op TFP basis zijn. Waar het mijn inziens om gaat is dat hij continu weet te denken en handelen vanuit een klantbelang. Dat betekent dat hij transparant is over de manier van werken. Dat hij duidelijke afspraken maakt en vastlegt. De communicatie vlot en helder is als iemand contact zoekt. Dit zijn de zaken die vooraf en na een fotoshoot spelen. Tijdens de fotoshoot is hij bewust van de belangen en wensen van de klant. Hij behandelt het model respectvol en integer. Waarbij hij instinctief weet waar grenzen liggen. Per model weet hij welke poses en hoeken wel werken en welke niet. In de uiteindelijk geleverde foto’s komt het model optimaal tot zijn of haar recht.
Beleving klant
Dit alles resulteert erin dat iemand een fotoshoot als een beleving ervaart. Niet alleen mooie foto’s krijgt, maar het hele proces als prettig ervaart. Van het allereerste contact, tot een stukje nazorg na de levering van de foto’s. Het mag denk ik duidelijk zijn dat dit weinig met geld te maken heeft of een KVK inschrijving. Een professionele fotograaf onderscheid zich vandaag de dag vooral op communicatief en sociaal gebied. Een combinatie van effectieve marketing en sociaal sterke vaardigheden, maken of je vandaag de dag weet te overleven als beroepsfotograaf. Tegelijkertijd kan de fotograaf die er niet van hoeft te leven ook een professioneel niveau bereiken in mijn ogen. Er vanuit gaande dat hij aan bovenstaande criteria weet te voldoen.
Op zoek naar een fotograaf?
Tot slot een tip aan mensen die een fotograaf zoeken. Ja, er zijn tegenwoordig overal fotografen om je heen. Maar iemand met een camera is nog geen fotograaf. Een gratis fotoshoot komt ook met een prijs. Foto’s worden veelal online geplaatst, ook al vind jij ze achteraf niet zo mooi. Wees dus kritisch op het werk wat iemand toont op zijn website. Let vooral ook op hoe goed iemand communiceert naar jou. Een inschrijving bij de KVK is een mooi begin, maar geen enkele garantie op een geslaagde fotoshoot. Tegelijkertijd zijn er ook hele goed hobbyisten die op een professioneel niveau acteren. Heb je het geluk dat die met je willen samenwerken, dan moet je dat vooral doen. Bedenk wel dat de echte goede hobbyisten vaak de lat hoog leggen voor zichzelf. Ze zoeken meestal ervaren modellen om nieuwe concepten uit te werken. Om zo hun eigen hobby interessant te kunnen houden. Voor jou is zo’n fotoshoot heel speciaal en spannend, maar voor de doorgewinterde hobbyist is dat geen uitdaging meer.
Wil je dus een geslaagde fotoshoot, wees dan bereid om te investeren. Dat kan in een professionele fotograaf als je gewoon een serie leuke foto’s van jezelf wilt. Maar dat kan ook in een origineel en bijzonder concept. Zodat je misschien wel aantrekkelijk wordt voor die fanatieke hobbyist. Wellicht een leuk onderwerp voor een volgende blog….