Ik heb geen concurrenten als fotograaf
Dat klinkt waarschijnlijk als een openingszin van een fotograaf met een enorm ego. Ik durf te stellen dat geen enkele fotograaf concurrenten heeft. In mijn ogen hebben wij fotografen uitsluitend collega’s. Net als alle andere beroepen heb je hele goede en minder goede collega’s. Toch zijn het nog steeds collega’s en geen concurrenten. Waarom, dat vertel ik je graag in deze blog.
Creativiteit maakt de fotograaf
Iedere fotograaf brengt twee belangrijke kwaliteiten met zich mee. Op de eerste plaats zijn kennis van licht, fotografie en zijn apparatuur. Simpel gezegd de technische kant van de fotografie. Dit is iets wat iedereen kan leren en waarin je niet (snel) onderscheidend zal zijn. Op de tweede plaats brengt hij zijn creativiteit mee naar zijn klanten. Het vermogen om de ideeën van zijn klanten om te zetten in waanzinnige foto’s die passen bij zijn unieke visie. Deze komen voort uit het creatieve brein van de fotograaf. Dat brein is uniek en alleen daarom al niet te vergelijken met anderen.
Blik van een klant
Een klant kijkt vooral naar het soort beelden dat een fotograaf maakt. Als deze passen bij zijn eigen ideeën en wensen dan is dit in potentie een geslaagde samenwerking. Uiteraard spelen er meer factoren mee, maar dit is wel één van de belangrijksten. De kans dat een boudoir fotograaf aangenomen wordt om schoolportretten te maken is in praktijk niet zo groot. Ook binnen een genre verschillen fotografen op creatief vlak genoeg van elkaar. Uiteindelijk is een creatieve stijl van een fotograaf ook aan smaak onderhevig. Klanten vinden niet alles mooi en weten heel goed wat ze het meeste aanspreekt.
Professionals vs. amateur en hobby fotografen
Fotografie vandaag de dag kent twee soorten fotografen. De eerste groep zijn de (semi) professionals en die verdienen (deels) hun brood met fotograferen. De tweede groep zijn de amateurs, ook wel hobby fotografen genoemd in de volksmond. Zij genereren (bijna) geen inkomsten uit hun fotografie. Op Facebook is het een terugkerend onderwerp van discussie. De amateurs zouden zogezegd het brood uit de mond van de professionele fotograaf stelen door veel lagere tarieven te rekenen of zelfs gratis fotoshoots aan te bieden.
Hobby fotograaf geen bedreiging
Persoonlijk geloof ik niet dat de hobby fotografen een bedreiging zijn voor professionele fotografen en ik leg je graag uit waarom. In dienstverlenende beroepen bestaat altijd een directe relatie tussen tijd, geld en kwaliteit. De eerste laten we voor het gemak even weg. Dan blijven geld en kwaliteit over. Dat betekent hoe hoger de kwaliteit, hoe meer je betaalt. De “duurdere” fotografen zullen in het algemeen ook hogere kwaliteit leveren. Waarbij kwaliteit niet beperkt is tot alleen het maken van de foto. Een klant heeft over het algemeen een bepaald budget en verwachtingspatroon. Op basis daarvan zal hij een geschikte fotograaf selecteren. Laat ik een voorbeeld noemen.
Praktijkvoorbeeld
Er zijn koppels die gaan trouwen en weinig budget (over) hebben voor een trouwfotograaf. Die zullen dan snel geneigd zijn een hobby fotograaf in de arm te nemen die het voor 300 euro of misschien zelfs wel gratis doet. Deze fotografen hebben meestal niet de ervaring en de apparatuur die ervaren professionele trouwfotografen wel hebben. Dat betekent vaak dat de kwaliteit van de foto’s ook naar verhouding is. Toch hebben sommige (semi) professionele fotografen het idee dat ze op prijs moeten concurreren. Dit werkt echter averechts, want dan daarmee sluiten ze hun ideale klant op voorhand al uit. Er zijn namelijk ook koppels die dit als de mooiste dag van hun leven zien en alleen genoegen nemen met de best mogelijke foto’s. Deze koppels willen zeker zijn dat onder alle moeilijke omstandigheden er geweldige foto’s uitkomen. Dat ze een fotograaf hebben die bij ziekte of falende apparatuur altijd een back-up heeft. Valt één camera stuk tijdens die dag, je weet zeker dat ie altijd een tweede camera bij zich heeft. Deze garantie, dure apparatuur en jarenlange ervaring komen met een prijskaartje dat misschien wel 5 tot 10 keer hoger ligt. Koppels die vooral gaan voor kwaliteit en zekerheid zijn ook bereid hiervoor te betalen. Zij nemen dit vaak al ruim van tevoren mee in hun begroting. Het moge nu hopelijk duidelijk zijn dat de twee voorbeeld koppels nooit voor de andere fotograaf zouden kiezen in praktijk. De twee fotografen zijn dan ook geen concurrenten van elkaar.
Collega’s inspireren en leren van elkaar
Als fotograaf zijn we dus niet elkaars concurrent, maar elkaars collega. Toch is fotograaf vaak een heel erg solistisch beroep. We werken wel met klanten, maar zelden met andere fotografen. Dat terwijl het juist heel veel kan opleveren als je actief die samenwerking opzoekt. Net als in vele andere beroepen leren collega’s veel van elkaar en kunnen ze elkaar inspireren met elkaars creativiteit. Betekent dat je elkaar dan gaat kopiëren en weer concurrenten wordt? Zeker niet! Daarvoor zijn we simpelweg te uniek als mens, maar we kunnen elkaar wel helpen groeien. En dat is iets waar we uiteindelijk allemaal beter van worden.
Persoonlijke projecten
Door regelmatig samen te werken aan persoonlijke projecten leer je niet alleen van je collega’s, je krijgt er ook een groter en socialer netwerk voor terug. Een netwerk dat elkaar kan helpen als je het even niet alleen redt. Dat kan bijvoorbeeld bij ziekte zijn, maar ook bij het doorbreken van een creatieve dip. Want als creatieveling hebben we daar allemaal wel eens last van. Samenwerkingen kun je op vele manier aangaan tegenwoordig. Sociale media kan een mooi middel zijn om met collega’s in contact te komen. Vind je dat lastig, dan worden er ook portfoliodagen georganiseerd waar je kan netwerken met fotografen en modellen. Verder is ook het volgen van workshops bij ervaren collega’s een mooie manier om te leren anderen. Je zult zien dat hoe meer collega’s je krijgt, hoe leuker fotografie weer gaat worden. Concurrenten zijn niet leuk, collega’s zijn dat wel!