Boudoir fotografie – 7 tips voor een fijne samenwerking met je model
Boudoir fotografie is een populair genre binnen de fotografie. Hoe kan het ook anders, prachtige vrouwen in de mooiste lingerie. Wie houdt daar nou niet van? In deze blog geef ik een aantal praktische tips hoe jij je als fotograaf kunt voorbereiden op zo’n fotoshoot. Je krijgt een aantal handvatten hoe je jouw ideale boudoir fotoshoot plant met je model, zodat je beiden met veel plezier en trots terugkijkt op de shoot.
Een geslaagde shoot begint bij goede voorbereiding
Iedere geslaagde fotoshoot vereist een bepaalde vorm van voorbereiding. Bij een boudoir fotoshoot loop je bovengemiddeld veel kans op communicatieproblemen. Je vraagt een vrouw zichzelf letterlijk gedeeltelijk bloot te geven en dat kan best spannend zijn. Om ervoor te zorgen dat jullie communicatie soepel verloopt en er geen misverstanden ontstaan geef ik een aantal tips hoe je daarmee om kunt gaan. Je wilt het liefst dat iedereen tijdens de shoot lekker in zijn vel zit, alleen dan krijg je de beste resultaten.
1. Bespreek verwachtingen
Vraag eerst aan je model of klant wat zij onder een boudoir fotoshoot verstaat. De term ‘boudoir’ wordt vaak losjes gebruikt. Het beeld dat je model voor ogen heeft kan heel anders zijn dan jouw beeld van boudoir. Door goed door te vragen kunnen jullie je verwachtingen op elkaar afstemmen. Bespreek vooral ook hoe ‘bloot’ de foto’s mogen worden. De ene vrouw vindt lingerie super spannend, terwijl een andere vrouw bedekt naakt of topless juist heel mooi vindt. Je wilt van tevoren weten waar de grens ligt, zodat je die tijdens de fotoshoot kunt respecteren.
Niks kan een fotoshoot zo verstoren als een model die tijdens de shoot (onbedoeld) uit haar comfortzone wordt getrokken. Niet ieder model is even assertief, soms durft ze misschien haar grens niet aan te geven. Jij denkt dat je goed bezig bent en je model gaat met een naar gevoel naar huis. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Daarmee komen we bij onze tweede tip.
2. Verzamel en deel inspiratie met je model
Vraag je klant of model voorbeelden te zoeken van boudoir foto’s die ze mooi vindt. Zo krijg jij al heel snel een beeld wat zij verwacht van haar boudoir fotoshoot. Via Pinterest kun je heel eenvoudig inspiratie met elkaar delen op een inspiratiebord. Aarzel ook niet om zelf ideeën aan te dragen en praat er met elkaar over. Wat vind je mooi aan de voorbeeldfoto’s: zijn het de poses, of gaat het om het licht, de styling, de locatie? Zo krijg je makkelijk een beeld wat jullie samen gaan maken.
3. Wel of niet publiceren op internet?
Maak van tevoren afspraken wie er foto’s mag publiceren op het internet. Gaat het om een betalende klant? Ga er dan niet zomaar vanuit dat je de foto’s ook mag gebruiken voor je portfolio of sociale media. Een klant betaalt niet alleen voor jouw diensten, maar koopt in de basis ook een stukje privacy. Dit is vaak één van de belangrijkste redenen waarom een vrouw dit type shoot niet op TFP-basis doet. Er zijn ook genoeg vrouwen die wel ontzettend trots zijn als je hun foto’s deelt. Bespreek dit vooraf en geef aan dat ze ook na de shoot mag beslissen als ze de foto’s heeft gezien.
Bij TFP gelden net even andere regels: TFP is bedoeld om elkaars portfolio versterken. Toch kan het gebeuren dat het (onverwachts) in een gratis fotoshoot verandert. Een model kan achteraf moeilijk gaan doen omdat ze de foto’s te bloot of te sexy vindt of zichzelf er niet mooi genoeg op vindt staan.
Je zal niet de eerste (of laatste) fotograaf zijn die een super geslaagde fotoshoot had met een relaxt model die open stond voor jouw ideeën. Na afloop ga je tevreden en trots met je foto’s aan de gang als het model ineens superkritisch blijkt en je bijna niets mag gebruiken. Dat is natuurlijk een enorme domper, je kunt niet uit je fotoshoot halen waar je op gehoopt had. Daarom is het belangrijk extreem duidelijk en letterlijk te zijn in de communicatie over wat je met de foto’s gaat doen.
Voer dat gesprek vooraf om achteraf vervelende discussies te voorkomen. Wees hierbij extra alert op modellen die geen aantoonbare ervaring hebben met boudoir fotoshoots. Op TFP-samenwerkingen reageren meestal jonge vrouwen, soms zo jong dat ze op voorhand de consequenties niet altijd goed overzien. Het is beter om er vroegtijdig achter te komen dat TFP niet de juiste manier van samenwerken is voor jullie fotoshoot. Je kunt dan altijd aanbieden de fotoshoot betaald te doen, zodat haar privacy gewaarborgd is.
4. TFP: werk met een contract
Besluit je op TFP-basis samen te werken, leg dan ook altijd jullie afspraken vast in een contract. Je vindt een voorbeeldcontract op mijn website. Stuur dit contract voorafgaand aan de fotoshoot naar je model toe zodat zij het vast kan doornemen. Op de dag van de shoot vul je het dan samen in en ondertekenen jullie de overeenkomst. Er zijn handige apps waarmee je dit digitaal kunt doen, je hoeft dan geen contracten meer te printen. Beide partijen ontvangen automatisch een ingevuld en ondertekend contract per mail. Zelf gebruikt ik de betaalde versie van Easy Release. Deze is verkrijgbaar voor zowel Android als IOS en kost nog geen 10 euro.
Maak van de boudoir fotoshoot een fijne ervaring
Het werken met een model is echt iets anders dan het fotograferen van dieren of landschappen. Bij iedere vorm van portretfotografie zal je veel energie moet steken in het model voor je camera. Boudoir fotografie is misschien wel één van de meest uitdagende vormen van portretfotografie. Jouw model geeft zich niet alleen spreekwoordelijk, maar ook letterlijk deels bloot voor jouw camera. Onderstaande tips helpen je om dit vertrouwen te versterken tijdens jullie fotoshoot
5. Durf creatief te zijn met licht
Als we aan boudoir fotografie denken dan zullen de meeste al snel aan lichte foto’s denken met grote en zachte lichtbronnen. Dit is natuurlijk altijd een veilige en mooie keuze om voor te gaan. Toch is het ook leuk als je wat meer in huis hebt als fotograaf. Zo hou je het niet alleen voor jezelf uitdagend, maar kan je ook beter verschillende wensen van klanten bedienen.
Door gebruik te maken van grids of gestuurd licht kun je hele sfeervolle belichting creëren in je foto’s. Een ander voorbeeld is gebruik maken van kleurengels voor je flitsers. Kleur is een perfect middel om sfeer of emotie in een foto te versterken. De combinatie van gericht licht en kleurengels kan resulteren in hele cinematische boudoir foto’s: alsof ze genomen zijn op een mooie filmset. Het loont als fotograaf om hiermee te experimenteren en je kennis te vergroten door bijvoorbeeld fotografie workshops te volgen.
6. Stevig in je schoenen staan
Zoals eerder al gezegd is boudoir fotografie één van de meest uitdagende vormen van modelfotografie. Als modelfotograaf besteed je 90% van je tijd aan je model en 10% aan technische zaken als camera en licht. Die technische zaken moet je onder de knie hebben wil je genoeg aandacht kunnen geven aan je model.
Je mag ervan uit gaan dat een model bij een boudoir fotoshoot last heeft van wat extra zenuwen. Ze staat niet dagelijks half bloot voor een camera bij iemand die ze niet eerder ontmoet heeft. Die zenuwen zal jij als fotograaf moeten wegnemen door rustig en met zelfvertrouwen je model te benaderen. Dat lukt alleen als jij je niet meer druk maakt om de technische kant van fotografie. Voel jij je nog onzeker over je eigen technische kennis, dan is het niet handig om dat samen te voegen met een onzeker model. De kans is groot dat je elkaar gaat versterken en teleurgesteld terugkijkt op jullie samenwerking. Begin pas aan boudoir fotografie als je met zelfvertrouwen je andere modelshoots aanpakt.
7. Praten, humor en complimentjes
Bij de vorige tip werden de zenuwen van je model al genoemd. Je wilt zo snel mogelijk de zenuwen laten verdwijnen en een prettige sfeer creëren. Dat doe je op de eerste plaats door continu tegen je model te praten. Stuur je model duidelijk aan in haar poses. Complimenteer haar veelvuldig in wat ze doet. Misschien lukt het haar niet altijd om je aanwijzingen op te volgen zoals jij in je hoofd had. Blijf toch positief en blijf je model aansturen totdat ze wel de pose te pakken heeft. Lukt het haar echt niet, accepteer dit dan en benoem het vooral niet. Zij kan dit makkelijk als falen oppakken en daardoor opnieuw onzeker worden.
Zodra je een foto hebt waar je enthousiast van wordt, deel deze dan gelijk met je model. Een foto geeft haar een goed beeld hoe ze erop staat. Een goede foto geeft haar tegelijkertijd het zelfvertrouwen dat ze het kan. Haar vertrouwen in zichzelf groeit, evenals haar vertrouwen in jou als fotograaf. Je kunt jullie band verder versterken door een beetje humor in te zetten. Als mensen om je moeten lachen dan ontspannen ze en zijn ze graag bij je in de buurt. Gevoel voor humor is iets waar je van nature over moet beschikken. Is dit niet jouw sterkste kant, ga het dan vooral niet forceren. Foute opmerkingen of slechte grappen kunnen de sfeer eerder schaden dan goed doen. Zoek in zo’n geval naar andere kwaliteiten in jezelf die kunnen helpen om de vertrouwensband te versterken. Denk bijvoorbeeld aan: kalm, vriendelijk, oog voor detail, complimenteus, etc.
Alle tips voor een geslaagde boudoir fotoshoot samengevat
- Bespreek jullie verwachtingen rondom het begrip “boudoir” en ga na met welke mate van bloot je model zich comfortabel voelt
- Verzamel inspiratie online en deel deze met elkaar via Pinterest
- Maak duidelijk afspraken van tevoren over publicatie van de gemaakte foto’s
- Werk bij TFP shoots altijd met een contract
- Wees creatief met licht om verschillende boudoir stijlen te ontwikkelen en aan te bieden aan je klanten
- Begin pas aan boudoir fotografie als je met zelfvertrouwen andere vormen van modelfotografie doet
- Communicatie is alles: duidelijke aansturing, humor en complimentjes laten je model ontspannen en bouwen haar zelfvertrouwen op
Boudoir workshop
Vind je het aansturen van je model in elegante poses nog lastig? Of de juiste balans vinden qua sfeervol en mooi licht die het lichaam van je model flatteert. Ik help je graag in het verder ontwikkelen in boudoir fotografie. Neem contact op als ook je een privé workshop boudoir fotografie wilt bespreken. Dan maak ik een mooi en leerzaam programma voor je op maat.